Het aanbod nieuwe eengezinswoningen is in een jaar tijd met 11 procent gedaald, blijkt uit cijfers van NVB Bouw over 2018. Het aanbod appartementen is bijna een derde groter.

Werden er in de tweede helft van 2017 nog 18.973 nieuwbouwwoningen gekocht, in de tweede helft van 2018 gaat het om 17.215 stuks, een daling van ruim 9 procent, zo blijkt uit de NVB Thermometer Koopwoningen voorjaar 2019. Over heel 2018 is die daling 11 procent.

 

Verhouding appartement-woning scheef

De branchevereniging schrijft de daling van het aanbod nieuwe eengezinswoningen toe aan het beleid van gemeenten en provincies. Die willen vooral in de stad bouwen, maar daar is geen plek voor rijtjeshuizen en twee-onder-een-kappers. Dat veel provincies aansturen op binnenstedelijk bouwen, blijkt ook uit het aanbod appartementen. Dat is bijna een derde groter.

Volgens emeritus hoogleraar Friso de Zeeuw van de TU Delft zou de verhouding tussen het aanbod eengezinswoningen en appartementen 70/30 moeten zijn, meldt BNR. “Nu doen we haast het omgekeerde. Dat is niet hoe mensen willen wonen.” Rietdijk: “We gaan met het tekort in de richting van de 300.000 woningen.”

Beluister hier het interview van BNR Nieuwsradio met NVB-directeur Nico Rietdijk en emeritus hoogleraar Friso de Zeeuw van de TU Delft

 

 

Nieuwste verkoopcijfers bevestigen trend

Een schrijnende ontwikkeling, vindt NVB. Zeker nu blijkt dat de bevolking in Nederland al jaren achtereen veel harder groeit dan eerder door demografen werd voorspeld.  Mede hierdoor blijven de provincies en gemeenten in Nederland achter de feiten aan lopen en plannen zij voortdurend te weinig locatiecapaciteit, aldus Rietdijk. “Niet zo gek dus dat de  trend van minder transacties zich dit jaar gaat voortzetten. De verkoopcijfers over de eerste maanden van 2019 bevestigen deze trend, want opnieuw zien we verkoopdalingen.”

'Extra plancapaciteit achter de hand houden'

Primair ligt er volgens NVB daarom een belangrijke uitdaging voor provincies en gemeenten om voor meer bouwlocaties te zorgen. Hierbij is het volgens NVB cruciaal om (extra) plancapaciteit achter de hand te houden. “Aanvankelijk gingen wij bij een woonbehoefte van 100% altijd uit van 130% plancapaciteit. Mocht een plan niet doorgaan, dan leidt dit in ieder geval niet direct tot woningtekorten. Maar in de huidige situatie is het beter om te kiezen voor 140 tot 150%, nu blijkt dat de bevolking voortdurend zoveel harder groeit dan gedacht.”

Pleidooi voor tijdelijke stimuleringsregeling voor starters

Het zorgen voor voldoende (extra) locatiecapaciteit is een proces dat echter al gauw vele jaren in beslag neemt. Vooral jongeren en starters zijn hiervan de dupe. Daarom pleit NVB voor het op korte termijn introduceren van een tijdelijke stimuleringsregeling voor starters. Rietdijk: “Nog een paar jaar langer deze situatie en een hele nieuwe generatie zal verstoken blijven van een eigen huis. Een regeling, zoals we die kennen uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw en recent in 2010, kan in de tussentijd een normale instroom op de huizenmarkt garanderen en ervoor zorgen dat jongeren een eerste stap kunnen blijven zetten naar een eigen huis. Wonen is immers een grondrecht, maar dan moeten er wel voldoende en betaalbare woningen zijn.”

Bron: NVB Bouw, BNR Nieuwsradio